דמנציה זה לא סתם בלבול רגעי

לכולנו, בוודאי בגיל הזיקנה, יש רגעים של שכחה ובלבול. לא כל רגע כזה מעיד בהכרח על תחילתו של תהליך דמנטי. מה בכל זאת צריך להדליק נורת אזהרה?

1. כשאובדן הזיכרון משפיע על התפקוד
נשים לב לסוג השכחה ולתדירותה. אין מדובר בשכחה, שמתרחשת מדי פעם, של שמות עמיתים לעבודה או של מטלה כלשהי שנזכרים בה באיחור. אנשים הלוקים בדמנציה ישכחו לא רק את המטלה אלא גם את מטרתה, מקרי השכחה יופיעו לעתים קרובות, ובדרך כלל, הם לא ייזכרו במה ששכחו.

2. כשהמטלות היומיומיות הופכות קשות לביצוע
הפעלת מכשירי חשמל, תשלום חשבונות, קניות בסופר – כל אלה יהפכו לפתע למשימה מורכבת עד בלתי אפשרית. ניתן לראות גם ירידה ביכולת להתארגן, להתלבש, לבחור בגדים מתאימים, פעמים רבות לבישה של מספר רב של שכבות ללא פשר.

3. כשקשה לתקשר
כולנו שוכחים לעיתים מילה זו או אחרת, אך מוצאים מילה נרדפת או דרך אחרת לסיים את המשפט באופן קוהרנטי. הלוקים בדמנציה ישכחו מילים פשוטות, יתקשו למצוא להן את התחליף המתאים ולבנות – או להבין – משפטים מורכבים. בשלב מתקדם יותר של המחלה יהפכו המשפטים שלהם לבלתי מובנים לחלוטין.

4. כשיש קושי בהתמצאות במרחב ובזמן
לצאת אל הרחוב ולא לזכור את הדרך הביתה, להימצא במקום ולא לזכור איך ומתי הגעת אליו – זהו חוסר ההתמצאות במרחב, המאפיין את תהליך הדמנציה.

5. כשיכולת השיפוט נעלמת
בניגוד לטעות שנעשית מתוך חוסר ריכוז רגעי, אצל החולה הדמנטי עלולה להופיע שכחה מוחלטת של משימה או אחריות שהוטלה עליו, כמו למשל, שמירה על ילד. ירידה ביכולת השיפוט תבוא לידי ביטוי גם בניהול הכספים, ובמקרים רבים יהפכו הסובלים מדמנציה מטרה קלה לנוכלים המנצלים את כושר השיפוט הלקוי שלהם.

6. כשמופיעות בעיות בחשיבה מופשטת
קושי בעבודה עם מספרים או ביצוע פעולה מורכבת, כגון נהיגה. קושי לעקוב אחר חשבון הבנק וביצוע תשלומים שונים, או קושי בתכנון וביצוע פעולות בעלות כמה שלבים, לדוגמה בישול לפי מתכון בספר.

7. כששוכחים חפצים במקום לא רגיל
כמה פעמים חיפשנו את המשקפיים ולבסוף גילינו אותם על הראש? זה אינו סימן לדמנציה. חולה דמנציה יניח חפצים במקומות בלתי מתאימים: את המשקפיים שלו נמצא במקרר ואת המלחייה – בתיק.

8. כשחווים שינויים קיצוניים במצב הרוח
אצל חולי דמנציה נראה פעמים רבות שינויים קיצוניים במצב הרוח ללא סיבה נראית לעין: התרגזות פתאומית, התפרצות בבכי, וגם הירגעות – כל אלה יכולים לחלוף בתוך זמן קצר וללא שינוי בתנאים החיצוניים.

9. כשחשים בשינויים באישיות
לעיתים קרובות יופיעו בחולי דמנציה שינויים משמעותיים באישיות. עם התקדמות המחלה, הופכים החולים בדרך כלל לאפאתיים כלפי סביבתם. אולם עוד לפני כן יכול אדם שהיה שקט ונעים הליכות להפוך לרגזן וטרחן, ולהיפך – אדם שהיה דעתן ולוחמני ייעשה פתאום לכנוע. ההשערה הרווחת היא שמדובר לא רק בשינויים הנוירולוגיים, אלא גם בהתמודדות הנפשית יאתם.

10. כשמפסיקים ליזום ומוותרים
הדמנציה מביאה איתה תסכול מחוסר היכולת הגובר לבצע מטלות, להתמיד בתחביבים או לשמר על קשרים. בהמשך, את מקום התסכול תופס חוסר אכפתיות והחולים מתקשים להניע את עצמם וליזום פעילויות.

אין דרך להחזיר את מה שכבר נפגע, אבל ניתן בהחלט לטפל ולהאט את קצב התפתחות המחלה. אפשר – ורצוי – לקבל תמיכה וסיוע הן לחולה, הן לסובבים אותו.

 

    למידע נוסף וייעוץ חינם השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם.
    שירותי סיעוד פרטיים ע”י מטפלת לקשישים עם השגחה וליווי.