על הקשר שבין טיפול בסוכרת ופעילות גופנית לקשישים

פעילות גופנית נחשבת לאחד הכלים החשובים ביותר לטיפול בסוכרת ולמניעתה. היא אפקטיבית עד כדי כך, שרוב החולים העוסקים בה נוטלים כמות פחותה של תרופות. איך זה עובד?
הניצול האינטנסיבי והמסודר של הסוכר בתאים בעת הפעילות מאזן את רמתו בדם; רגישות התאים לאינסולין, המושפעת בין היתר מירידה במשקל, משתפרת מאוד כתוצאה מפעילות גופנית, כך שנדרשת כמות פחותה של תרופות. ולא פחות חשוב: לירידה במפלס המתח, המושגת באמצעות פעילות גופנית, יש אפקט משמעותי באיזון הסוכר. בנוסף, התעמלות קבועה מורידה משמעותית את הסיכון לסיבוכים של סוכרת, ובהם רטינותיה (פגיעה ברשתית העין), נוירופתיה (פגיעה עצבית), נפרופתיה (פגיעה בכליות) וכדו’.

השתכנעתם? בואו נצא לדרך! הנה מספר הנחיות והמלצות:
ההשפעה של פעילות גופנית על רמות הסוכר בדם יכולה להימשך בין 12-72 שעות. כדי להפיק את התועלת הבריאותית המרבית, עליכם לעסוק בפעילות גופנית לפחות ארבע פעמים בשבוע ולהגיע בהדרגה ל-40-50 דקות של פעילות בכל פעם.
התאימו את הפעילות ליכולותיכם – התייעצו עם רופא, שימו לב לנושא שיווי המשקל ומדדו את רמות הסוכר בדם לפני ואחרי הפעילות על מנת ללמוד את השפעתה עליהן.
• פעילות אירובית היא הבחירה הטובה ביותר מכיוון שהיא מחזקת את הלב והראות. פעילות זו צורכת יותר קלוריות ושורפת יותר שומן מפעילויות אחרות. פעילות אירובית כוללת שחייה, רכיבה על אופניים, הליכה וריצה.
הקפידו על פעילות בעצימות בינונית והימנעו ממאמץ יתר: הדופק בזמן הפעילות צריך להיות בין 50%-70% מדופק מקסימלי צפוי (המחושב כך: 220 פחות הגיל). מי שבכושר נמוך יתחיל מ- 50%, ומי שבכושר מתקדם יותר יעלה לכיוון 60% וכן הלאה. חשוב לזכור שאסור להסתמך רק על דופק אלא בעיקר על תחושה סובייקטיבית: לא להגיע לקוצר נשימה, כאבי שרירים או עייפות כללית.
התחילו את הפעילות בהליכה איטית למשך 5-10 דקות (חימום) או בביצוע תרגילי גמישות. יש לסיים את הפעילות באותה צורה.
• אל תתחילו פעילות גופנית במידה ורמת הסוכר בדם היא מתחת ל – mg/dl 100 מחשש לירידת סוכר במהלך או אחרי הפעילות (היפוגליקמיה), אשר יכולה להוביל במקרים חמורים לאובדן הכרה.
• אל תתחילו פעילות גופנית במידה ורמת הסוכר מעל mg/dl 250 מחשש לנוכחות חמצת בגוף (Ketoacidosis) . במקרים של חוסר איזון סוכר מתמשך, זו יכולה להוביל לאובדן הכרה ובמקרים חמורים אף למוות.
שמרו על סדר יום קבוע מבחינת ארוחות וזמני הפעילות גופנית.
הימנעו מפעילות גופנית בשעות הלילה (כדי למנוע היפוגליקמיה בזמן שינה).
בדקו את הרגליים מדי יום כדי לוודא שאין פצעים.
נקטו באמצעי זהירות במזג אוויר חם או קר מדי על מנת לדאוג לוויסות טמפרטורת הגוף.
הקפידו על שתיית מים לפני, במהלך ולאחר האימון הגופני.
• נעלו נעלי ספורט עם בולמי זעזועים וגרבי כותנה.
• לפני פעילות גופנית הימנעו מהזרקת אינסולין לאיברים שאתם עומדים להפעיל בזמן האימון. מומלץ להזריק באזור הבטן.
• בצאתכם לאימון הצטיידו בסוכר זמין (סוכרייה או קוביית סוכר), למצב של ירידת סוכר.
הימנעו מאחיזת מכשירים בחוזקה, כגון החזקה בהליכון, החזקת משקוליות ממושכת וכדו’.
• אם אתם סובלים מכאבי רגליים חזקים, שריפה בכפות הרגליים ו/או מנטייה לפצעים בכפות הרגליים – מומלץ להגביל פעילות הנושאת את משקל הגוף (כגון הליכה או ריצה). במקרים כאלה, רכיבה על אופניים או שחייה הן תחליפים מצוינים.
• כדי להתמיד צריך ליהנות! בחרו פעילות שנעימה לכם, פרטנרים שמתאימים לכם וכל מה שיגרום לכם לעשות את זה – בכיף!

    למידע נוסף וייעוץ חינם השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם.