לתזונה מאוזנת קראו עוד>>>>>>>>>
אתם הרי יודעים את התורה: יותר דגנים מלאים, ירקות ופירות, פחות שומנים וסוכרים. בכל זאת צריכים תזכורת? הנה העקרונות לתזונה בריאה ומאוזנת
עשרות שנים של מחקר הוכיחו שיש קשר ישיר בין השמנת יתר להתפתחות של מחלת הסוכרת. לפי אותם מחקרים, שינוי תזונתי (לצד פעילות גופנית) וירידה במשקל מפחיתים את הסיכון לחלות בסוכרת בכ-60%.
ככל שתעמיקו ללמוד ותרחיבו את ידיעותיכם בענייני תזונה ובריאות, תבינו עד כמה למזון שאנו אוכלים יש השפעה מכרעת על מצבנו הגופני. אם אתם סוכרתיים, בריאותכם תלויה במה שאתם מכניסים לגופכם על אחת כמה וכמה.
כדי לשמור על רמת סוכר תקינה, יש להקפיד לא רק על מזונות מסוימים, אלא גם על שעות אכילה קבועות, פעילות גופנית מותאמת ועוד. התאמה מושלמת – לגילכם, למשקלכם, לכושר הגופני שלכם – תיעשה על ידי דיאטן/ית מומחה/ית, אבל העקרונות הכלליים זהים:
1. יש הרבה דיאטות – בחרו אחת והתמידו בה
מחקרים בדבר האפקטיביות של דיאטות שונות מתפרסמים חדשות לבקרים, ולפעמים נדמה שהמסקנות סותרות ורק מוסיפות לבלבול בקרב המטופלים. כיוון שאין המלצה חד משמעית בקהילה הרפואית מהי הדיאטה האפקטיבית ביותר לחולי סוכרת – אבל ברור כי כולן אפקטיביות במידה – בחרו בדיאטה שבה תוכלו להתמיד לאורך זמן: דיאטה דלת שומנים, דיאטה דלת פחמימות, דיאטה ים תיכונית, דיאטת למניעת יתר לחץ דם או דיאטה נטולת גלוטן. תהיה הדיאטה שלכם אשר תהיה, כל עוד תאכלו באופן מאוזן, מבוקר ומודע – משקלכם יירד, וכמוהו גם הסיכון הבריאותי.
2. אל תדלגו על ארוחות
כדי למנוע מצב של היפוגליקמיה, אל תדלגו על ארוחות – ובעיקר לא על ארוחת הבוקר. ארוחת הבוקר נחשבת לבעלת חשיבות ראשונה במעלה אצל חולי סוכרת, ומחקרים מצאו כי דילוג עליה מעלה את הסוכר בדם לרמות מסוכנות. ובכל מקרה, גם אם אתם שומרים על דיאטה דלת פחמימות, הקפידו לאכול בכל ארוחה גם רכיב פחמימתי אחד.
3. קחו בחשבון את המדד הגליקמי
לא כל הרופאים מסכימים על חשיבותו של המדד הגליקמי, אך כדאי להכיר אותו ולבדוק את מידת יעילותו עליכם. המדד הגליקמי בודק את השפעתם של מזונות על רמות הסוכר בדם. מי שהורגל לספור קלוריות או אחוזי שומן וסוכר, יופתע לגלות שלפעמים אין התאמה מלאה בין מזונות שהם “יקרים” מבחינה קלורית למזונות שהמדד הגליקמי שלהם גבוה.אורז לבן, למשל, מתאים פחות לסוכרתיים מאשר פסטה, והמדד הגליקמי של אפונה ירוקה גבוה מזה של נקניק… לחולי סוכרת מומלץ לצרוך מזונות שהמדד הגליקמי שלהם אינו עולה על 55.
4. מה כן.
העדיפו פחמימות מורכבות על פני פשוטות; שמן ממקור איכותי (זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים למיניהם); הרבו באכילת דגנים מלאים; פירות; ירקות (גם קפואים), ובעיקר ירוקים וכתומים; אכלו דגים ומעט עוף.
5. ומה לא.
הימנעו משומן טראנס והפחיתו את צריכת השומן הרווי (בשר שמן, מזון מטוגן, מהיר או מעובד, גבינות שמנות, מרגרינה, רטבים תעשייתיים ועוד); ותרו על משקאות ממותקים ושאר מזונות המכילים רמות גבוהות של סוכר (עוגות, ממתקים), והפחיתו את השימוש במלח ובמזונות עשירים במלח (מזון מעובד, אבקות מרק, חמוצים ופיצוחים).
וזכרו: עם הזמן תגלו כי ככל שאתם שומרים על תזונה בריאה, התזונה הבריאה שומרת עליכם.