הקשבה ותשומת לב לשינויים החלים בגוף עלולה למנוע סיבוך או החמרה במצב הבריאותי בקרב חולי סוכרת. אלה נורות האזהרה שחשוב לשים לב אליהן.אחוז הסוכרתיים בעולם גדל משנה לשנה, וקצב ההתקדמות המהיר הופך את המחלה לאחת המגיפות המאיימות של המאה ה-21. כיום מאובחנים למעלה מ-400 מיליון חולי סוכרת בעולם, ולפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, בתוך שני עשורים אחד מתוך עשרה אנשים יסבול מסוכרת.
מה יכול להיות מאיים במחלה ששכיחותה גבוהה כל כך? הגורם העיקרי ההופך את הסוכרת למסוכנת כל כך הוא ההתפתחות האטית והשקטה שלה, עד כדי סיבוכים בריאותיים קשים. חולי סוכרת מצויים בסיכון גבוה (פי 3-5 מכלל האוכלוסייה) לסיבוכים שונים כמו טרשת עורקים, אירועים לבביים שונים, אי ספיקת לב, נטיית יתר לקרישה, מחלות עיניים קשות, שבץ מוחי ועוד.
החדשות הרעות הן שהזנחה וחוסר טיפול נכון עלולים להביא לסיבוך. החדשות הטובות הן שהגוף מספק נורות אזהרה – לפני איתור המחלה, וגם למי שכבר אובחן כחולה סוכרת וישנה החמרה במצבו. אם אתם חווים אחד או כמה מהסימפטומים הבאים – מוטב שתעצרו לרגע מהמירוץ, ולכו להיבדק.
• רעד, סחרחורות, הזעה מוגברת וכאבי ראש עלולים להעיד על קיומה של היפוגליקמיה, תופעה של ירידה ברמות הגלוקוז בדם. תופעה זו יכולה להופיע ללא התרעה מראש, אולם בטיפול נכון ניתן למתן ולצמצם את השפעותיה.
• רעב מוגבר, חיוורון קיצוני ותנועות גמלוניות או קיצוניות מעידות על ירידה ברמת הסוכר בדם ומצריכות תשומת לב מיידית. נטילת מנת סוכר קטנה יכולה לתת מענה מקומי, אולם במקרה של תופעה מתמשכת – יש להיבדק.
• כאבי גב, דופק מואץ וכאבים בחזה כולם לחוצים לפעמים. אבל בניגוד לכלל האוכלוסייה, לחץ בקרב חולי סוכרת עלול להיות גורם סיכון בעל השלכות אקוטיות. אם אתם חווים לחץ ממשך המלווה באחד הסימפטומים האלה, עליכם להיבדק.
• קשיי עיכול או נשימה, ידיים קרות, דופק מואץ, שלשול או עצירות אצל חולי סוכרת, תופעות אלה עלולות להעיד על החמרה במצב שנובעת מעומס נפשי, חוסר שינה או אכילה לא מאוזנת. במקרה של מצב מתמשך, יש להיבדק.