פעילות גופנית בגיל השלישי – איך המטפל/ת יכול/ה לתמוך ולעזור?

קשה להפריז בחשיבותה של פעילות גופנית לקשישים וקשישות. בעזרתה של מטפלת סיעודית או עובד זר מוכשרים, יקיריכם יוכלו לעסוק בפעילויות הנכונות, בצורה בטוחה ותחת השגחה וליווי

מטפלת סיעודית מסייעת לקשישים בדרכים רבות, כולל תמיכה בפעולות יום יומיות, ניהול תרופות ועזרה בפיזיותרפיה. היבט משמעותי של טיפול סיעודי, אשר פעמים רבות לא נלקח בחשבון, הוא האופן שבו מטפלת יכולה לעודד פעילות גופנית בגיל השלישי ולנהל את הפעילות הזו.

למה פעילות גופנית חשובה בגיל השלישי?

פעילות גופנית היא מרכיב קריטי עבור אנשים בכל הגילאים, אך משמעותה הולכת וגוברת עם השנים. הזדקנות מלווה בירידה טבעית ביכולת הפיזית, ועלולה להיות כרוכה בתופעות כמו כושר ירוד, ניוון שרירים, או ירידה בצפיפות העצם.

ניתן למתן את התופעות הלא נעימות ולמזער סיכונים עתידיים, באמצעות פעילות לקשישים שמתאימה ליכולות ולצרכים שלהם. בנוסף, פעילות גופנית משפרת את הרווחה הנפשית על ידי הפחתת סימפטומים של דיכאון, חרדה וירידה קוגניטיבית.

איך ליישם פעילות גופנית בשגרת היום יום של הקשיש?

חשוב לשלב פעילות גופנית המותאמת למצבו הגופני של המטופל, כחלק משגרת היום יום. את אופן הפעילות ואילו תרגילים לבצע יכתיב מאמן כושר מוסמך או הרופא המטפל.

מטפלת סיעודית תוכל לסייע וללוות את המטופל בעת ביצוע הפעילות ובכך גם לחזק את ביטחונו וגם ללוות אותו אם מתעורר קושי, כאב קל או צורך בעזרה בביצוע תרגילים.

מה חשוב לקחת בחשבון בדרך?

  • הערכה ראשונית – לפני שמחליטים על משטר פעילות לקשישים או קשישות, חשוב להבטיח שהפעילות תואמת את המצב הבריאותי של המטופל/ת. יש לקחת בחשבון אתגרים ספציפיים, כמו מוגבלות בניידות, בעיות כרוניות או חוסר מוטיבציה, ולהתאים את הפעילות ליכולות הפיזיות והמנטליות.
  • הדרגתיות – מומלץ להתחיל עם תרגילים יחסית פשוטים, אשר לא מצריכים מאמץ גבוה מדי, ובמידת האפשר להגביר את המאמצים בהמשך.
  • עקביות על פני אינטנסיביות – שמירה על לוח זמנים עקבי של פעילות גופניות, מועילה יותר ממאמצים לא סדירים בעצימות גבוהה.

חשיבותה של מטפלת סיעודית בתכנון וביצוע פעילות לקשישים

בתחום של פעילות לקשישים המטופלים, תפקידם של עובדי חברת סיעוד – כמו מטפל או מטפלת סיעודית או עובד זר – מגוון מאוד. הם אנשי המפתח בעידוד בני ובנות הגיל השלישי לשמור על אורח חיים פעיל, על ידי הפעולות הבאות:

  • ליווי – ראשית, נוכחות המטפל או המטפלת יתרמו לביטחון העצמי של המטופל לביצוע תרגילים. ביטחון שאם מתעורר כאב קל או צורך בסיוע, הם לא לבד, המטפל לצידם משגיח, מסייע ומלווה אותם.
  • תמיכה רגשית ומוטיבציה – מטפלות ומטפלים סיעודיים צריכים לספק חיזוק חיובי ועידוד מתמשך, לביסוס שגרת אימונים עקבית. תמיכתה של מטפלת סיעודית עשויה לשמש כזרז, להניע מטופלים לצאת מאזור הנוחות שלהם ולאמץ אורח חיים בריא יותר.
  • אחריות ומסגרת – אחד האתגרים המרכזיים בקיום פעילות גופנית בגיל השלישי הוא שמירה על עקביות. כאשר יש למי לדווח ומי שמשגיח, אנשים נוטים פחות לדלג או להזניח את האימונים שלהם. מסגרת זו מסייעת לבנות הרגלים בריאים.

 

רעיונות והמלצות לפעילות גופנית בגיל השלישי 

הנה כמה תרגילים לדוגמה, שאפשר ליישם בבית, תחת ליווי והשגחה של מטפלת סיעודית מסורה:

תרגילי כיסא – ניתן לתרגל הרמת רגליים, סיבובים עם הידיים וצעידה בישיבה. אלה תרגילים אידיאליים לבעלי בעיות ניידות.

הליכה בתוך הבית – אפשר להשתמש בחלל פנימי, כמו מסדרון, לטיולים קצרים בסביבה בטוחה.

מתיחות ויוגה – תרגילים פשוטים שיכולים לעזור לשמור על גמישות ושיווי משקל.

ריקוד – תנועות ריקוד מסוימות יכולות לשפר את הקואורדינציה ולשמש כתרגיל אירובי מתון.

משחקי וידאו אינטראקטיביים – יש משחקים שמצריכים תנועה, ויכולים להיות גם מהנים וגם מועילים.

לסיכום, אנו ממליצים לבקש מהמטפל/ת של האנשים שאתם אוהבים להקפיד לעזור ולעודד את המטופל או המטופלת על מנת לקיים באופן עקבי שגרה יומית שכוללת פעילות גופנית.

עוד אין לכם מטפלת סיעודית? מנפאואר קר היא חברת סיעוד בעלת נסיון רב שמתמחה בהתאמת המטפלים והמטפלות הטובים והמתאימים ביותר לצרכיו האישיים של המטופל.

 

 

    למידע נוסף וייעוץ חינם השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם.