כשמדברים על חרדות נטישה כנראה כי המחשבה תגלוש לחשש הקטן שנמצא בראש של כולנו כשאנחנו נמצאים בקשר קרוב עם אדם שחשוב לנו. הפחד שיעזבו אותנו ונישאר לבד. אולי גם נחשוב על הילדים שלנו ועל הגיל שבו הם פונים למסגרות ולא יהיו מוגנים יותר תחת הכנף הבטוחה שלנו, ונחשוש ממה הם ירגישו, כאשר יאלצו להיפרד מאיתנו. אך לעיתים רחוקות נחשוב על חרדת נטישה בקרב קשישים ותשושי נפש. אלה שחוו כמה דברים לא קלים בחייהם, חוו אובדן או התאלמנו. גם הם יצטרכו תמיכה, חיזוק והכרה בחרדת הנטישה שלהם, מהפחד לאבד עוד אהובים ומשיבוש של הנורמה ואורח החיים שהם כבר מכירים. חשוב לדעת איך אפשר להקל עליהם בתהליכי החיים הבלתי-נמנעים ולעזור להם לטפל בה.
אז מהי בעצם חרדת נטישה?
למעשה ההגדרה היא פשוטה כמשמעה. זהו הפחד מנטישה של אדם קרוב, פרידה או אובדן, לעיתים אפילו ממקום מסוים או מחפץ בעל משמעות. חרדת הנטישה היא עניין טבעי שכל אדם עובר בתהליך ההתפתחות שלו כילד. זהו מנגנון ביולוגי שנועד לחבר את התינוק לאמא שלו כדי שתגן עליו ותרחיק אותו מסכנות. כאשר הילד גדל ונהיה בוגר ומפתח את העצמאות שלו, כאשר הוא לא תלוי באימו יותר, חרדת הנטישה מעט מיטשטשת ומאפשרת לחיות חיים שלמים ומלאים. בהיעדר גישה נכונה לעניין, או לחילופין, טראומה או אובדן משמעות שהאדם חווה במהלך חייו והתבגרותו, ייתכן שחרדת הנטישה תישאר ותשפיע על חייו ומערכות היחסים של האדם ותיצור את מה שכולנו מכירים כפחד מהרס של מערכת היחסים שלנו מה שיותיר אותנו לבד, יערער את החיים כפי שאנחנו מכירים אותם ולא נדע איך להתמודד עם זה.
אז גם קשישים ותשושי נפש יכולים לחוות חרדת נטישה?
אמנם הנושא לא מדובר מספיק כאשר מתעסקים בנושא החרדות, אבל לחלוטין כן ואפילו יותר ממה שאנחנו חושבים. חרדת הנטישה יכולה להגיע ולחלוף בכל שלב התפתחותי בחיים, ובמחשבה מעמיקה זה לא מאוד מופרך שהיא תצוץ לעת זקנה או לאחר טראומה מסוימת. הפחד לאבד את היקרים לך גדל ככל שהמשפחה גדלה. בין אם ילדים, נכדים או בני זוג. ככל שמתבגרים, נחשפים ליותר ויותר קשיים שנערמים על הנפש ואם לא עוצרים בזמן כדי לטפל בזה באופן מקצועי, לא נדע להתמודד עם זה בגיל זקנה.
חשוב גם לזכור שאופציית הטיפול לא הייתה מאוד מקובלת בעבר ולכן חלק גדול מהקשישים בימינו אינם יודעים איך לטפל בזה ולמי לפנות. על מנת לעזור להם ניתן לפנות לחברות המספקות שירותי סיעוד וכך ליצור קשר עם מטפלים ומטפלות סיעודיים שיוכלו לתת מענה ולהגיש עזרה בעת הצורך.
מה הם התסמינים של חרדת נטישה והטיפול בה?
תסמיני חרדת הנטישה לא שונים מכל התקף חרדה אחר שאולי אנחנו עשויים להכיר. התסמינים הגופניים עלולים לכלול כאבי ראש, רעידות, בחילות, טשטוש חושים, קוצר נשימה ועוד. אך התסמינים העיקריים הם בעיקר מחשבות חוזרות ונשנות על “מה יקרה אם”.
קשישים שחווים אובדן של עצמאותם חשים לעיתים תסכול לגבי השינוי שחל בחייהם.
תסכול זה עשוי לבוא לידי ביטוי בתנודות במצבי הרוח, עצבות רגעית ואף דיכאון.
לכן חשוב שיקבלו את הסיוע הסיעודי הטוב ביותר עבורם.
איך נדע מהו הסיוע הטוב ביותר עבור האהובים שלנו? קודם כל חשוב לבחור במטפל סיעודי או מטפלת סיעודית שהקשיש ירגיש חיבור אליהם.
בנוסף, נרצה לדעת כי המטפל או המטפלת עונים על כל הצרכים של הקשיש ומגלים רגישות וסבלנות. נשאף לייצר עבור המטופל שגרה יציבה עם המטפל ונמנע מתחלופה של מטפלים ולכן חשוב מאד שנהיה מדויקים בבחירת המטפל או המטפלת.
איך מעניקים לאנשים שאנחנו אוהבים את העזרה הדרושה?
חוששים לגבי בחירת המטפל/ת הנכון עבור הוריכם, או אחרים שיקירים ללבכם? מומלץ לפנות לחברת סיעוד מקצועית, בעלת ניסיון עשיר ומוניטין מבוסס.
חברת סיעוד לא רק מכשירה את המטפלים והמטפלות בצורה הקפדנית והטובה ביותר, אלא גם יודעת להתאים לכל מטופל ומטופלת את הליווי והתמיכה שהם צריכים. אנחנו, במנפאואר קר, מבינים היטב את הקשיים איתם מתמודדים קשושים ותשושי נפש, ורוצים לעזור לכם ולהם, כך שאף פעם לא ירגישו לבד.