לראות בן משפחה קרוב אלינו הופך לסיעודי זה אף פעם לא נעים, אך לעיתים קרובות מגיע מצב בו הוא מתקשה לבצע פעולות בסיסיות או שאתם חוששים להשאיר אותו לבד.
כדי לסייע ולהקל על השינוי והמעבר מאדם עצמאי לסיעודי, קשישים רבים מעדיפים להיעזר במטפל או מטפלת סיעודית בבית, כך שהם נשארים בסביבה הנוחה שלהם ושגרת היום שלהם כמעט ואינה משתנה.
חשוב לוודא שהמטפלת הסיעודית שבחרתם תעשה את עבודתה על הצד הטוב ביותר, תוך הבנה הדדית של שני הצדדים בכל הנוגע לצרכים, תנאים וציפיות.
מה לרוב כולל טיפול סיעודי בקשישים?
• בישול והכנת אוכל • סיוע ברחצה • סיוע בהורדת והלבשת הבגדים • עזרה בניהול משק הבית • רכישת קניות ומצרכים לבית • השגחה כללית והזמנת שירותים רפואיים במידת הצורך
מהו חוק הסיעוד?
חוק סיעוד נועד לאפשר לבני הגיל השלישי להמשיך ולהתגורר בביתם ובקהילתם המוכרת, כדי לשמר את שגרת חייהם ולהבטיח את איכותם עד כמה שניתן. חוק הסיעוד ממומן על ידי המוסד לביטוח לאומי. היקף הגמלה נקבע על פי הניקוד שמקבל מבקש הגמלה במבחן התלות של המוסד לביטוח לאומי. בהתאם להחלטות הממשלה מ11.1.2018 בתחילת ינואר 2020 יצאה לפועל הפעימה השנייה לרפורמה בסיעוד.
רמה 1 – קצבת סיעוד ברמה 1 נקבעת למי שצבר בין 2.5 ל-3 נקודות תלות אם נקבעה לך קצבת סיעוד ברמה 1 – תקבל 5.5 שעות טיפול בשבוע
רמה 2- קצבת סיעוד ברמה 2 נקבעת למי שצבר בין 3.5 ל-4.5 נקודות תלות . אם נקבעה לך קצבת סיעוד ברמה 2 – תקבל 10 שעות טיפול בשבוע.
רמה 3 – קצבת סיעוד ברמה 3 נקבעת למי שצבר בין 5 ל-6 נקודות תלות אם נקבעה לך קצבת סיעוד ברמה 3 – תקבל 15 שעות טיפול בשבוע, ואם אתה מעסיק עובד זר תקבל 12 שעות שבועיות
רמה 4 – קצבת סיעוד ברמה 4 נקבעת למי שצבר בין 6.5 ל-7.5 נקודות תלות אם נקבעה לך קצבת סיעוד ברמה 4 – בעקבות השינוי, תקבל כעת 20 שעות טיפול בשבוע (במקום 19 עד היום), ואם אתה מעסיק עובד זר תקבל 17 שעות שבועיות (הגדלה של 4.3 שעות בחודש) .
רמה 5 – קצבת סיעוד ברמה 5 נקבעת למי שצבר בין 8 ל-9 נקודות תלות אם נקבעה לך קצבת סיעוד ברמה 5 – בעקבות השינוי, תקבל כעת 26 שעות טיפול בשבוע (במקום 23 עד היום), ואם אתה מעסיק עובד זר תקבל 22 שעות שבועיות (הגדלה של 12.9 שעות בחודש)
רמה 6 – קצבת סיעוד ברמה 6 נקבעת למי שצבר בין 9.5 ל-10.5 נקודות תלות אם נקבעה לך קצבת סיעוד ברמה 6 – בעקבות השינוי, תקבל כעת 30 שעות טיפול בשבוע (במקום 28 עד היום), ואם אתה מעסיק עובד זר תקבל 26 שעות שבועיות (הגדלה של 8.6 שעות בחודש)
בפגישת הציפיות של שני הצדדים רשימת המטלות ברורה וידועה מראש, אבל לפעמים צריך קצת יותר מפעולות מכאניות והשגחה קרה, לרוב אנחנו רוצים קצת “יותר”. היותר יכול להתבטא במשחקי קלפים מדי פעם, קריאה, טיולים או שיחות כדי להנעים את הזמן. נכון, המטפלת שם כדי לסייע לאדם הסיעודי להמשיך ולתפקד כרגיל (יחסית), אבל לא פחות חשוב שתדבר איתו ותנעים את זמנו.
לכל אחד יש את הציפיות המיוחדות שלו מהמטפלת, ובין אם מדובר במטפלת סיעודית זרה או במטפלת סיעודית ישראלית, חשוב לבסס תקשורת בריאה ולהסביר בדיוק איך אנחנו מצפים ששגרת היום של קרוב המשפחה שלנו תהיה, מה חשוב לנו שיקרה (ייקח את התרופות בזמן, לא יראה יותר מדי טלוויזיה וכו’) ומה פחות חשוב.
כמו שיש לנו ציפיות וחשוב לנו שישמעו ויתחשבו בהן, כך גם למטפלת הסיעודית. כדי לקבל את הטיפול הסיעודי הטוב ביותר, עם יחס אישי, חיוך ואדיבות – חשוב להקשיב לציפיות של הצד השני: האם דרוש לה יום חופשי פעם בשבוע לסידורים אישיים (ייתכן שתזדקקו למטפלת סיעודית מחליפה)? האם יש צורך בלינה? האם היא זקוקה לעזרה בהסעות או כדי להגיע לבית הקשיש? אם היא אכן תתגורר עם הקשיש בבית, האם יש רהיטים או חפצים מסוימים שיגרמו לה להרגיש יותר בנוח? אם תקשיבו לציפיות שלה ואף תפעלו כדי לעמוד בהן, היא תשיב לכם באותו המטבע – וכך שני הצדדים יהיו מרוצים.
כיצד ניגשים ומבצעים שיחת תיאום ציפיות יעילה?
ראשית, חשוב לכתוב לעצמכם בדיוק מה אתם מצפים מהמטפלת הסיעודית. לאחר מכן יש לגשת לחברת הסיעוד לפני תחילת העבודה (אפשר גם אחרי אם כבר התחלתם בתהליך העסקה) ולקבוע איתם שיחה על כוס קפה. בשיחה יש לציין את הציפיות שלכם, אך לא להציג אותן כדרישות וכמובן להתעניין ולהדגיש שגם חשוב לכם לשמוע את הציפיות שלהם. לאחר שציינו את הציפיות מכם, עליכם לראות באילו ציפיות אתם יכולים לעמוד, מבחינת זמן, כסף וכו’. מומלץ להשתדל לפגוש את הציפיות אם הדבר אינו דורש מכם מאמץ חריג וכמובן שחשוב לשמור על טון שיחה נעים ומקצועי.
האם כדאי לשכור מטפלת סיעודית עם לינה?
אם הציפיות שלכם כוללות מטפלת סיעודית 24 שעות והשגחה צמודה והציפיות של המטפלת הם מקום מגורים, אז התשובה היא פשוטה. מומלץ לא להתפשר על העניין, היות ואם האדם הסיעודי אכן דורש השגחה ועזרה גם בשעות הלילה, הוא זקוק למטפלת עם זמינות גבוהה. לכן לפני שאתם שוכרים מטפלת, וודאו שהיא מצפה למקום מגורים ומעדיפה להתגורר יחד או בצמוד לאדם הסיעודי.
העסקת מטפלת סיעודית בין אם מדובר בהעסקת עובדת זרה או תושבת ישראל, היא העסקת עובד לכל דבר ועניין: יש להן צרכים, ציפיות ורצונות בדיוק כמונו, ואם אנחנו רוצים לחסוך דאגה ולהתמודד עם כמה שפחות בעיות, חשוב מאוד לשבת ולעשות שיחה מלב אל לב.
זקוקים לעזרה או ייעוץ נוסף? מוזמנים ליצור קשר עם הצוות של Manpower Care. נוכל ללוות אתכם בתהליך, להתאים לכם מטפלת, להקל ולסייע לכם בכל שתצטרכו. אנחנו כאן בשבילכם. יאום ציפיות עם המטפל/ת הסיעודית