חשיבות הקשר בין הקשיש לבין מטפלת סיעודית

ישנם אנשים שמאמינים כי מטרת העסקתה של מטפלת סיעודית היא לסייע לקשיש בביצוע פעולות יום יומיות בלבד, אך הם לא מודעים לחשיבות הקשר האישי שנוצר (או לא) ביניהם.

מטפלים סיעודיים טובים, הם מטפלים סיעודיים שמקלים על חיי היום יום של הקשיש, מסייעים לו לשמור על איכות חיים גבוהה למרות גילו ושומרים על יחסים אישיים טובים עם הקשיש ובני משפחתו. בימים אלו, תקופת הקורונה מראה לנו כמה חשובים היחסים בין המטפלת הסיעודית לקשיש, כאשר למשך תקופה ארוכה המטפלת הסיעודית הייתה בין האנשים היחידים שהקשיש יכול היה לראות ולדבר איתו.

מדוע חשוב הקשר האישי?

בימי ההסגר הבודדים, המטפלים והמטפלות הסיעודיות היו שם כדי להקשיב, לדבר , לסייע ולארח חברה לקשישים, מה שהנעים את זמנם והעניק להם קרן אור קטנה בכל השקט והלבד שסבב אותם. כי הרי, הם לא יכלו להסתובב בחוץ ולבקר משפחה וחברים כפי שהם רצו. אולם, גם בימים שלפני הקורונה, קשישים רבים סבלו מבדידות. הילדים עובדים ועסוקים בשגרת היום יום והמשפחה, הנכדים עסוקים עם חברים ובבית הספר והמשפחה לא תמיד יכולה לבקר לעיתים קרובות מספיק, עקב חוסר זמן או מרחק. והרי הלבד יכול להיות גרוע לא פחות ממחלה או בעיה רפואית. בדיוק משום כך למטפלת הסיעודית יש 2 תפקידים:

  • לעזור לקשיש בפעולות היום יום ולהקל על שגרת החיים (ניקיון, הלבשה, סידורים, קניות והגעה ממקום למקום).
  • לשמש כאיש שיחה ולהרחיק את הבדידות מחייו של הקשיש (ע”י שיחות, משחקים, פעילויות חברתיות שונות ועוד).

על ידי יצירת קשר אישי עם הקשיש, מטפלת סיעודית יכולה להנעים את זמנו ולספק חברה, תוך כדי מילוי תפקידה המקצועי. קשיש אשר כל הצרכים הפיזיים שלו ממולאים לשלמות, אך לא מקבל פורקן ריגשי יום יומי, הוא אינו קשיש מאושר.

כיצד מוודאים כי קיים קשר אישי בין המטפל הסיעודי לקשיש?

קשר אישי עמוק וכנה הוא לא דבר שאפשר לכפות או לציין בדרישות התפקיד; מדובר בתחושה או ב”קליק” שנוצר בין שני אנשים. לכן, אם אתם רוצים לוודא כי למטפלת הסיעודית ולקשיש יש את החיבור המיוחד הזה שמזרים שיחות ויוצר נוחות בין שני הצדדים, חשוב להפגיש את המטפלים הפוטנציאלים עם הקשיש לפני שבוחרים אחד קבוע. הם יכולים לשוחח או לבלות בוקר יחד בחברתכם, ואתם תוכלו לראות אם אכן נוצא חיבור שיכול להוביל לקשר אישי אותנטי.

בדיוק כפי שבודקים את יכולתה המקצועית של המטפלת, כך גם חשוב לבדוק את יכולות השיחה וההכלה שלו – כי כפי שכבר אמרנו, מטפל סיעודי שאינו מטפל גם בצרכים הנפשיים של הקשיש יחד עם צרכיו הפיזיים, אינו מבצע את עבודתו בשלמותה.

גם אם אתם נוהגים לבקר את קרוב המשפחה הקשיש לעיתים קרובות, אין לדעת מתי תתרחש סיטואציה בה לא תוכלו להגיע לבקר והקשיש יישאר לבד, נטול איש שיחה ומענה נפשי. התפרצות קורונה שנייה, תקופה עמוסה מאוד בעבודה, טיסה לא צפויה או מחלה – כולן עלולות למנוע מכם לבקר וחשוב להיות מוכנים גם לבלתי צפוי.

לכן, כדי שתוכלו להמשיך בשגרת היום שלכם בלב שקט, אנחנו ממליצים בחום להוסיף ל”רשימת הקניות” של המטפלת הסיעודית שלכם גם יכולת חיבור טובה, אשר תוביל לקשר אישי יציב עם הקשיש, תספק את הצרכים המנטאליים שלו ותמנע מן הבדידות לחדור. אנחנו ממליצים לפנות לחברת סיעוד עם שירותי סיעוד הכוללים, בין היתר, גם חברה והפעלה של הקשיש ולא רק טיפול בצרכיו הפיזיים, אלא גם המנטאליים.

    למידע נוסף וייעוץ חינם השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם.